fbpx

Gençlerde Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı herkes için başa çıkması güç bir konudur. Özellikle gençler bu stresten daha fazla etkilenir. Sınav dönemlerinde gençler yoğun bir endişe ve baskı hissederler. Bu durum ailedeki herkesi olumsuz etkiler.
Yapılan araştırmalar, gençlerin en fazla stres yaşadığı konuları şu şekilde sıralıyor:

  1. Başta sınavlar olmak üzere okul hayatı
  2. Kendileriyle ilgili olumsuz duygu ve düşünceleri
  3. Yaşadıkları bedensel değişimler
  4. Arkadaşlarıyla ilgili sorunlar 
  5. Aile içinde yaşanan anlaşmazlıklar

Görüldüğü üzere gençleri en fazla baskı altına alan konu, sınav kaygısı. İyi haber şu ki, sınav stresiyle başa çıkmak için yapılabilecek şeyler var 🙌

 
 

Gençlerle stres yönetimi programı (13-17 yaş)

Genç olmak gerçekten stresli olabilir. Stres belki de hayatının şu döneminde hissettiğin en yoğun his. Bir yanda okul, dersler, sınavlar; diğer yanda evin halleri, arkadaş ortamları… Seni kaygılandıracak çok çeşitli durumlar yaşıyorsun. Ama yalnız değilsin ve yaşam ne kadar stresli olursa olsun, sakinleşmek için yapabileceğin pek çok şey var!

Kendi içsel gücünü ve dayanıklılığını bilinçli bir farkındalıkla açığa çıkarmaya hazırsan, bu program tam sana göre 😊

Aynı programın tamamını veya belirli kısımlarını bireysel seanslar halinde almak istiyorsan, benimle iletişime geçebilirsin.

 
 

Daha detaylı bilgi ve kayıt için

aşağıdaki formu kullanarak bana ulaşabilirsiniz.

 
 

    Bu programa kimler katılabilir?

    • Sınavlar başta olmak üzere streslerini artıran durumların üstesinden gelebilmek isteyenler
    • Düşüncelerini izleyip olumsuz düşüncelerle mesafe kurabilmek isteyenler
    • Öfke, korku, kaygı zorlayıcı duyguları yönetebilmek isteyenler
    • Bedenlerinde oluşan his ve duyumları fark edip beden farkındalıklarını güçlendirmek isteyenler
    • Dikkat sürelerini ve odaklanma becerilerini artırmak isteyenler
    • Kendileriyle ve çevreleriyle daha güçlü, sağlıklı bir bağ kurmak isteyenler

    Program Hakkında

    Tanıtım ve tanışma buluşması

    16 Nisan 2022 Cumartesi 

    Başlangıç tarihi

    19 Nisan 2022 Salı 

     
     

    Buluşmalar

    Her salı saat 19.00’da Zoom üzerinden canlı ve online

    Programın süresi

    Her hafta 1.5 saat, toplam 8 hafta 

    Programın amacı

    Bu program ile stresi sağlıklı bir şekilde yönetmeyi öğrenmeni; böylece gelişimin ve gerçek potansiyeline ulaşabilmene katkı sunmayı hedefliyoruz. Derslerde yapacağımız farkındalık temelli uygulamalar yoluyla odaklanma kapasiteni artırmayı, belleğini güçlendirmeyi, kaygı, öfke, korku gibi zorlayıcı duyguları yönetebilmeyi ve böylelikle kendini sakinleştirmeyi öğreneceksin. Program sonrasında derslerde öğrendiğin tüm egzersizleri, ihtiyaç duyduğunda kendi kendine uygulayabileceksin. Dolayısıyla bu çalışmalar zor zamanlarında senin en güçlü destekçin haline gelecekler 😊

    Bu eğitimde neler yapıyoruz?

    • Bu programın içeriği Amy Saltzman, Gina Biegel, Dzung Vo ve Christopher Willard gibi alanın önde gelen uzmanları tarafından geliştirilen gençlere yönelik stres azaltma programları temel alınarak hazırlandı. 
    • 8 haftalık bu program boyunca farkındalık temelli çeşitli uygulamalar yoluyla stresimizi yönetmeyi öğreniyoruz.
    • Stresin fizyolojisini tanıyıp o sırada bedenimizde ve beynimizde neler olduğuna yakından bakıyoruz.  
    • Zihnimiz ve bedenimiz arasındaki güçlü bağlantıyı keşfediyoruz. Bedene odaklı uygulamalar yoluyla bedenimizi daha yakından tanıyoruz. Bedenimizin verdiği mesajları dinledikçe ters giden durumları fark edip üstesinden gelebilme yollarını öğreniyoruz. 
    • Düşüncelerimizin ve duygularımızın stres seviyemiz üzerindeki etkilerini keşfediyoruz. Duygu ve düşüncelerimizi fark etme ve onlarla mesafelenme becerilerini geliştiriyoruz. Bu,  yaşadığımız olayları daha berrak görebilmemize ve diğer insanlarla daha sağlıklı ilişki kurabilmemize yardımcı oluyor.
    • Bizi strese sokan; acı çekmemize, mutsuz olmamıza sebep olan durumları derinlemesine inceleyip stresimizi azaltıcı farklı yollar araştırıyoruz. Böylelikle stresle başa çıkma becerilerimizi geliştiriyoruz.
    • Gündelik hayatta da kullanabileceğimiz basit egzersizler yoluyla evde, okulda ve sosyal hayatta stresli durumların kolaylıkla üstesinde gelebilmeyi öğreniyoruz.

    Programın işleyişi

    • Ebeveynin de dahil olduğu yaklaşık 1 saatlik tanışma ve tanıtım buluşması
    • 8 hafta boyunca haftada bir kez 1-1,5 saatlik buluşmalar
    • İhtiyaç halinde eğitmenle birebir görüşme
    • İkili ve grup çalışma ve paylaşımları
    • Günlük ev uygulamaları (10-15 dakika) ve ses kayıtları
    • Açıklamalı uygulamalar içeren eğitim kitapçığı
    • Eğitici videolar
     
     

    Program takvimi ve içerik

    16 Nisan Cumartesi 19.00-20.00: Tanıtım/tanışma buluşması

    Bu buluşma, eğitmenle katılımcıların tanışması ve programın içeriği hakkında kısa bir bilgi paylaşımı amacını taşıyor. Dileyen aile üyeleri de bu buluşmaya katılabilir. 

     
     

    1. Hafta: 19 Nisan Salı “Başlangıç: Bedenimize Gelmek” 

    2. Hafta: 26 Nisan Salı “Şimdi’yi Kucaklamak” Nefesimizi İzlemek

    3 Mayıs: Bayram tatili nedeniyle ders olmayacaktır.

    3. Hafta: 10 Mayıs Salı “Düşüncelerimizi İzlemek ve Olumsuz İç Ses”

    4. Hafta: 17 Mayıs Salı “Neden Acı Çekeriz?”

    5. Hafta: 24 Mayıs Salı “Zor Duyguların Üstesinden Gelmek”

    6. Hafta: 31 Mayıs Salı “Stresi Yönetebilmek: Tepki Yerine Yanıtı Seçmek”

    7. Hafta: 7 Haziran Salı “İletişimde Farkındalık ve Şefkat”

    8. Hafta: 14 Haziran Salı “Bitiş… ve Yeni bir Başlangıç”

     
     

    Bu programa katılan gençlerden...

    • “Bu çalışmaya başlarken stresin yarattığı fiziksel ve mental yorgunluğu, gerginliği azaltmayı istiyordum. Yaptığımız farkındalık çalışmaları ve yoga sayesinde hem ani stres anlarında düşüncelerimi kontrol etmeyi hem de uzun vadede yorgunluğa neden olan gerginlik ile başa çıkmayı öğrendim.” (Zeynep, 17 yaş)

    • “Bu yıl yeni bir kursa başladım adı farkındalık. Aslında adından da anlaşılacağı üzere belli durumlarda dikkati, düşünceyi hatta duyguları bile anlamlandırmamıza ve farkındalığımızı duruma değil de içimize çekmemize yardımcı oluyor. Şahsen benim için çok yararlı oldu özellikle şu sınav stresi ile başa etmeme yardımcı oluyor. Bayağı hem de. Bazen duygular hakkında çalışıyoruz. Beni o kadar rahatlatıyor ki; olaya değil de, benim hissettiklerime dönünce olaya farkındalıkla tekrar yaklaşınca bakış açım fazlaca değişiyor. Bir de Erinç hocamız var. O kadar rahatlatıcı ve “peaceful” ki sana anlatamam.” (Zeynep, 14 yaş)

    • “Sevgili arkadaşım, bu mektubumda farkındalık hakkında konuşacağım. Öncelikle farkındalık, herhangi bir şeyin farkında olarak dikkatlice yapmak demektir. Biz farkındalıkta çok eğlenceli aktiviteler yapıyor ve stres atıyoruz. Bence gerçekten çok faydalı çalışmalar yapıyoruz. Ben gerçekten her hafta farkındalığa gitmekten çok zevk alıyorum. Özellikle yeme çalışmalarında çok eğleniyorum ve o yediğim şey, diğer yediklerimden daha lezzetli oluyor.” (Derin, 15 yaş)

    • “Sevgili arkadaşım, sana kendimi fark edip beni iyi hissettiren farkındalık aktivitesini anlatmak istiyorum. İlk olarak burada çok samimi ve kendini anlatmak için sıcak ve iyi bir ortam var. Ayrıca burada sınıf gibi zorlama bir ortam yok. Burada duygu, düşünce, nefes ve benzeri şeylere odaklanıyoruz. Benim en çok sevdiğim aktiviteler farkındalıkla yürüme ve yeme farkındalığı. O kadar rahatlıyorum ki.. Senin de bu ortamda bulunmanı isterdim. İstememin bir sebebi de sınavların başlaması. Yani senin burada olmanı ve rahat hissetmeni isterdim.” (Ezgi, 11 yaş)

    • “Farkındalıkla daha önce görmediğim ve dikkat etmediğim şeyleri gördüm. İçimdeki bastırılmış duyguları fark ettim. Etrafı daha iyi algılama ve inceleme gibi bir süper gücüm oldu. Karşındaki insanın nasıl hissettiğini, bir saniye sonra ne yapacağını bilir oldum. Bu sayede çok sayıda kavga ve tartışmadan kurtuldum ve karşımdakini daha iyi anladım. Her yerimin ağrıdığını, ama günün stresli temposuyla bunu bastırdığımı ve acıya alıştığımı fark ettim. Etrafa ve hayata daha geniş ve dikkatli bakmaya başladım. Hayatımın sınav-test-yemek-okul döngüsünde her Perşembeyi beklemeye başladım.” (Handan, 14 yaş)