fbpx

Yetişkinler İçin Farkındalık Programı

Odaklanabilmek ve sakin kalabilmek, modern yaşamın en büyük zorlukları arasında yer alıyor. Aynı anda birden fazla işle ilgilenme alışkanlıklarımız yüzünden, dikkatimizi bir işe odaklayabilmek neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. 

Sürekli bir şeyleri yetiştirme telaşımız ve zihnimizin düşüncelerle meşgul olması, stresimizi artıran unsurların başında geliyor. Farkındalık (mindfulness) ise bu kültürel koşullanmanın tam karşısında yer alıyor. Dikkatimizi dışarıda olup bitenlerden içeriye çevirip şimdiki ana odaklanmamıza olanak sunuyor. Olaylara verdiğimiz tepkileri fark edip dönüştürmemize yardımcı oluyor.

 

Aynı programın tamamını veya belirli kısımlarını bireysel seanslar halinde almak istiyorsanız, benimle iletişime geçebilirsiniz.

 
 

 

 
 
 
 

Detaylı bilgi ve kayıt için

bana buradan ulaşabilirsiniz

 
 

    Hakkımda

    Öğretmen ve öğrenciyim. Hayatımın 21 yılını çeşitli üniversitelerde araştırmalarla ve dersler vererek geçirdim. 8 yıldır ise yoga ve farkındalık (mindfulness) alanında yeni şeyler öğrenmeye ve bildiklerimi paylaşmaya gönül verdim. 

    Bu programa kimler katılabilir?

    • Dikkat sürelerini ve odaklanma becerilerini artırmak isteyenler
    • Bedenlerinde oluşan his ve duyumları fark edip beden farkındalıklarını güçlendirmek isteyenler
    • Düşüncelerini izleyip olumsuz düşüncelerle mesafe kurabilmek isteyenler
    • Öfke, korku, kaygı gibi zorlayıcı duyguları yönetebilmek isteyenler
    • Gündelik hayatta karşılaştıkları sorunları kolaylıkla çözebilmek isteyenler
    • Kendileriyle ve çevreleriyle daha güçlü, sağlıklı bir bağ kurmak isteyenler

    Program Hakkında

    Buluşmalar

    Yüz yüze veya online

     
     

    Programın süresi

    Her hafta 1.5 saat, toplam 8 hafta 

    Programın amacı

    Bu program, daha sakin ve odaklı bir yaşam sürebilmenize destek olmak amacıyla hazırlandı. Programda yer alan uygulamalar yoluyla, stresinizi sağlıklı yollarla yönetebilmeyi öğreneceksiniz. Aynı zamanda farkındalık uygulamalarını yaşamınızın bir parçası haline getirebileceksiniz.

    Bu eğitimde neler yapıyoruz?

    • Bu programın içeriği, alanın önde gelen uzmanlarının çalışmaları temel alınarak hazırlandı. Jon Kabat-Zinn’in geliştirdiği Farkındalık Temelli Stres Azaltma (MBSR) programı başta olmak üzere, Tara Brach, Amy Saltzman, Christopher Germer, Jeff Oliver gibi uzmanların uygulamaları bu program içinde harmanlandı.
    • 8 haftalık bu program boyunca farkındalığımızı geliştirici uygulamalar öğreniyoruz.
    • Beden temelli uygulamalar yoluyla bedenimizle daha güçlü bağ kurmayı öğreniyoruz. Bedenimizin verdiği mesajları dinleyip ters giden durumları kolayca fark edebiliyoruz.
    • Duygu ve düşüncelerimizi fark etme ve onlara belirli bir mesafeden bakabilme becerilerini geliştiriyoruz. Bu farkındalık yaşadığımız olayları daha berrak görebilmemize ve sorunlarımızı daha kolay çözebilmemize yardımcı oluyor.
    • Bizi strese sokan; acı çekmemize, mutsuz olmamıza sebep olan durumları derinlemesine inceleyip stresimizi azaltıcı yollar araştırıyoruz. 
    • Kendimize ve başkalarına karşı sevgi/şefkat duygusunu geliştirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar, kendimizle ve çevremizle daha güçlü bir bağ kurmamıza yardımcı oluyor.

    Programın işleyişi

    • Yaklaşık 2 saatlik tanıtım atölyesi
    • 8 hafta boyunca haftada bir kez 1,5-2 saatlik buluşmalar
    • İkili ve grup çalışma ve paylaşımları
    • Günlük ev uygulamaları (15-20 dakika) ve ses kayıtları
    • Tüm uygulamaları içeren açıklamalı eğitim kitapçığı 
    • Eğitici videolar
     
     

    Program takvimi ve içerik

    Tanıtım/tanışma buluşması

    Bu buluşma, eğitmenle katılımcıların tanışması ve programın içeriği hakkında kısa bir bilgi paylaşımı amacını taşıyor. Dileyen aile üyeleri de bu buluşmaya katılabilir. 

     
     

    1. Hafta: “Beden Farkındalığı” 

    2. Hafta: “Nefes Farkındalığı”

    3. Hafta: “Düşüncelerin Farkındalığı”

    4. Hafta: “Neden Acı Çekeriz?”

    5. Hafta: “Duyguların Farkındalığı ve Özşefkat”

    6. Hafta: “Stresi Yönetebilmek ve İletişimde Farkındalık ”

    7. Hafta: “Sevgi Şefkat”

    8. Hafta: “Bitiş… ve Yeni bir Başlangıç”

     
     

    Bu programa katılanlardan gelenler...

    • “Günlük hayatın üzerimize yüklediği aşırı ve yapay stresten oldukça uzun süredir rahatsızdım. Herhangi bir şeye veya kendimize odaklanmamızı engelleyen yaşayış ve düşünce şeklinden bıkmıştım. Pek çok şeyi öğrenebildiğimiz gibi yeni düşünüş sistemlerini de öğrenebiliriz. Ancak bunun için çaba harcamak ve uygun bir metodoloji gerekiyor. Erinç Hocam’la farklı ülkelerde yaşadığımız için bu programı online olarak tamamladık. 8 haftalık program süresince zihnimi arındırmama ve sakinleştirmeme yardım eden pek çok yeni yöntem öğrendim. Bunları günlük hayatımda uyguladıkça etrafımı algılayış biçimimde değişiklikler gözlemledim. Bu nedenle, yaşamda farklı yolların mümkün olduğunu görmek isteyen herkese bu programı öneririm.” (Ferhat)

    • ” Bir yıl gibi bir süredir düzensiz aralıklarla farkındalık ve meditasyon uygulamaları yapıyordum ama sistemli yapamamaktan rahatsızdım. Bu eğitimle sistemli bir şekilde öğrenmeye ve pratiğe başladım. Öğrenme süreci, farkındalık kavramının hayatıma yerleşmesine ve bununla birlikte beynimin çalışma biçimini anlamama yardımcı oldu. Dönem dönem zorlandım ama programın sonunda beynimin ve bedenimin ilişkisini, duygularımı, düşüncelerimi çok daha iyi tanıyorum. Pratikte meditasyonu bir rutine oturtmanın keyfini yaşıyorum.” (Damla)

    • “Meditasyonun bilmeme, derslerdeki çalışmaları bir şekilde daha önce yapmış olmama rağmen, hiç bu kadar sistematik öğrenmediğimi fark ettim ve bu sistematik yaklaşım çok hoşuma gitti. Erinç’in yumuşak, ama güçlü bir şekilde alan tutar tavır ve yaklaşımı da iyi geldi. Grup halinde meditasyon yapmayı çok sevdiğimi fark ettim.” (Medine)

    • “Bu 8 haftalık farkındalık programında zihinsel kalıplarımı gözlemleyerek kendimi tanımayı ve de anlamayı çok yoğun deneyimledim. Özellikle duygu farkındalığı çalışması kendimle ilgili bir yargıyı olduğu gibi değiştirdi. Ayrıca dersin ses kayıtlarının her an elimin altında olması da hayatımı çok kolaylaştırdı. Kendim için yaptığım nadir iyi şeylerden ve uzunca bir süre öğrendiklerimin bana yol arkadaşlığı yapacağı inancındayım.” (Gözde)

    • “Uygulamaları gün içinde yapabilirsem daha dinlenmiş oluyorum ve günüm daha güzel geçiyor. Farkındalıklı geçirdiğim anlar kesinlikle fazlasıyla arttı. Otomatik anlarım çok çok azaldı. Daha yavaş yiyerek daha azla doyuyorum. Gerginlik tipi baş ağrılarım azaldı.” (Sinem)

    • “8 haftalık meditasyonla farkındalık artırma çalışmaları gerçekten çok faydalı ve keyifliydi. Bu çalışmayı tamamladıktan sonra bulunduğum anda olup bitenlere ve etrafta var olanlara çok daha dikkat eder oldum. Hafızam çok kötü derdim, meğer farkındalığım azmış. Şimdi her şey daha akılda kalıcı. Çünkü ben daha çok farkına varıyorum. Ve yaşadığım her dakikanın farkına varmak, o anı kaçırmamış olmak aslında göreceli olarak ömrümü uzatıyor, bunu gördüm… ” (İlksen)